O Pastel de Chaves comemora 152 anos de vida

Hoje, vamos falar do famoso e delicioso pastel de Chaves que comemora o seu aniversario. Segundo o autor flaviense, António Saldanha, a história do Pastel de Chaves remonta a 1862 quando uma vendedora, cuja origem se desconhece, percorria a cidade com uma cesta contendo uns pastéis de forma estranha e cuja quantidade não era suficiente para saciar todos os flavienses. Com tal escassez, e para satisfação da gula transmontana, a fundadora e proprietária  da Casa do Antigo Pasteleiro, Teresa Feliz Barreira comprou a receita a venderora. Perdurando na memória e no paladar, os pastéis acabaram por conquistar um lugar de destaque na gastronomia nacional e fazem parte di quotidiano alimentar dos flavienses.

O pastel de Chaves é um folhado em forma de meia-lua, salgado e recheado com carne de vitela picada e encontra-se com Indicação Geográfica Protegida (I.G.P). Estima-se que a produção diária seja de 25.000 unidades.

 

The Chaves pastry celebrates its 152th birthday

As the famous Chaves pastry is celebrating its anniversary today, I wanted to tell you more about this little piece of our local gastronomy.

The story of the Chaves pastries began more than 150 years ago. According to the local author, António Saldanha, the first Chaves pastry appeared in 1862 when an unknown female seller, used to walk through the city with a basket containing pastries with a strange shape and sell them to the locals.  However, the quantity of pastries was not enough to satisfy the hunger of all the people. Thus, the owner of the pastry shop “O Velho Pasteleiro”, Teresa Feliz Barreira bought the recipe to this woman to supply the demand of this delicious and tasty pastry. Since then, the Chaves pastry became the main companion for the morning coffee of the people.

The Chaves pastry has a semi-lunar shape and is made of a puff pastry and minced veal meat. Throughout the years, it became a prominent element of the local and national gastronomy. It has even been awarded the “best puff pastry of Portugal”. The people generally eat it, hot at breakfast or at the afternoon snack. It is produced 25 000 pieces of this pastry each day in Portugal.

 

Pasteis de Chaves Pasteis de Chaves_2

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