O Bacalhau e as suas 365 receitas !

É bem conhecido em Portugal , diz-se que existem tantas receitas de bacalhau do que dias num ano. Na realidade, é o dobro, mas é muito mais simbólico dizer que há 365 receitas, não é ?

O bacalhau está intimamente ligado à história do país. Este peixe salvou marinheiros cheios de fome, enriqueceu armadores e suscitou vocações de gastrônomos. É tão apreciado que dá-se-lhe o carinho nome de “fiel amigo” e é verdade que está sempre presente na paisagem gastronômica e tradicional, desde o seu descobrimiento pelos os grandes navegadores no século XV.

Neste período, os navegadores descobriram o bacalhau nas águas frias das costas do Canadá. Curado ao sol o salgada, o bacalhau conservava-se durante meses enquanto os navios percorriam mares incertos e intermináveis em busca de novos mundos inexplorados.

Os portugueses foram os primeiros a introduzir o bacalhau na alimentação que foi  imediatamente incorporado aos hábitos alimentares. Coma-se bacalhau todo o ano e também na Consoada e claro que é impossivel escapar a este peixe que está na ementa de todos os bares e restaurantes… Bacalhau à Brás, bacalhau com natas, bacalhau gratinado, bacalhau no forno, cada um tem a sua maneira de cozinhar… é so escolher ! Bom Ano Novo !

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Codfish and its 365 recipes !

It’s well known in Portugal, they say that there are as many recipes as days in the year. The reality is that there are twice as much, but it’s more symbolic to say there are 365 recipes, don’t you think?

The codfish is closely tied to the history of the country. This fish saved starved seamen, enriched shipowners and aroused vocations of gastronomes. It is so appreciated that we give it the nickname of “fiel amigo” meaning “true friend” and the fact is it has always been present in the gastronomic and traditional landscape, since it was discovered by the great Portuguese navigators in the 15th century. At this time, the navigators discovered the codfish in the cold waters of Canada’s coastline. Dried in the sun or salted, the codfish could be stored for months while ships sailed the unknown and endless seas, looking for yet unexplored new worlds.

The Portuguese were the first to introduce the codfish into the local diet becoming a food custom. We eat codfish throughout the year and also on Christmas Eve and it is surely impossible to escape to this fish which is suggested in the menu of every bars and restaurants… Cod à Brás (shreds of salted cod, onions, thinly chopped fried potatoes and scrambled eggs), Cod with cream, Cod cooked in the oven, everyone has its way of cooking it… you just have to choose! Happy New Year!

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