Feira dos Santos – Festival Gastronómico do Polvo

Cada ano no dia 31 de Outubro, o Festival Gastronómico do Polvo é incontornável na Feira dos Santos para os flavienses e visitantes que encontram-se logo pela manhã até a meio da tarde perto do estadio municipal de Chaves para comer um prato de polvo à Galega com vinho. Embora se pode comer polvo à Galega em vários sítios da feira e durante toda a feira.

O polvo à Galega é polvo cozido, cortado em rodelas colocadas num prato de madeira, e temparadas com azeite, pimentão doce e sal.

O polvo à Galega é uma tradição muita antiga que nos vem da região da Galiza em Espanha. É uma iguaria tradicional nas feiras e romarias da região. Sendo um peixe seco, o polvo era também um prato muito comum no interior do país numa época em que os transportes eram muito lentos e o peixe fresco só estava disponível perto da costa.

Na Feira, eu vou sempre no Manolo para comer o meu pratinho de polvo à Galega servido com pão e uma bebida. O pequeno prato custa 10 euros e o prato mais grande 15 euros mas vale a pena.

Bom apetite !

 

All Saints Festival – Octopus Food Festival

Every year on 31 October, the Octopus Food Festival is unmissable in the All Saints Festival for the locals and visitors who meet next to the municipal stadium of Chaves in the morning until the mid-afternoon to eat Galician octopus with a glass of red wine. Although we can eat Galician octopus in several locations and during all the festival.

The Galician octopus is cooked octopus, cut in slices, served in a wooden plate and seasoned with olive oil, paprika and salt.

The Galician octopus is a very old tradition which comes from the Galicia region in Spain. It has been a tradition in festivals and pilgrimage. As it is a dried fish, the octopus was also a very common meal in the inner parts of the country at the time when transportation was very slow and fresh fish could only be found close to shore.

In the fair, I use to go to the Manolo’s to eat a plate of Galician octopus served with bread and drinks. They serve small plates for 10 euros and bigger ones for 15 euros. It is worth stopping there.

Enjoy !

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